Hornonitrianske bane chcú vybudovať logistické centrum biomasy

17.06.2013 Prievidza

Prievidza 17. júna (TASR) - Logistické centrum biomasy plánujú vybudovať Hornonitrianske bane Prievidza (HBP) v súvislosti s modernizáciou Elektrárne Nováky (ENO) po roku 2015, ktorá počíta so spoluspaľovaním domáceho hnedého uhlia a biomasy.

Vzniknúť by malo v období po dokončení modernizácie ENO v areáloch baní Nováky a Handlová. TASR o tom informovala hovorkyňa HBP Adriana Siváková.

Súčasťou logistického centra by bolo aj cielené pestovanie energetických plodín. "Dodávali by sme ich do súčasných a nových zdrojov v ENO, pre Handlovskú energetiku a iných záujemcov," doplnila.

Siváková vysvetlila, že modernizácia ENO po roku 2015 súvisí s novým nariadením Európskej únie o emisných limitoch, takzvanej IED smernice, podľa ktorej jej približne polovica zariadení ENO nebude vyhovovať, pokiaľ sa neinvestuje do ich obnovy. "Pre zabezpečenie odbytu hnedého uhlia preto v spolupráci so Slovenskými elektrárňami (SE) pripravujeme v rámci ekologizácie ENO výstavbu nového zdroja a modernizáciu niektorých existujúcich blokov," dodala.

Logistické centrum biomasy je jednou z alternatív vytvorenia nových pracovných miest v súvislosti s plánovaným ukončením ťažby v Bani Cigeľ v roku 2015. V dôsledku ukončenia ťažby príde o prácu približne 600 zamestnancov bane. HBP predpokladajú, že logistické centrum vytvorí 40 až 60 nových pracovných miest.
 

Vyberte región